Egyéb

Multipotenciális – avagy ha több terület érdekel

Volt olyan, amikor értetlenül néztem magam elé, és nem tudtam, normális dolog-e, hogy megint belevágok valami új dologba? Hogy újra és újra keresem a kihívást, ami lázban tart és amiben megtalálom önmagamat. Vagy hívhatjuk úgy is, hogy amivel ÖNAZONOS tudok lenni. Nem tagadom, beletelt pár évbe, míg rájöttem, hogy ez abszolút rendben van, csak még annyira új, hogy helyet kell neki csinálom az életemben.

Ha multipotenciálisak vagyunk, több terület érdekel bennünket, több mindennel foglalkozunk, több téren szerzünk jártasságot és ezeket a készségeket, tapasztalatokat kreatív módon ötvözzük.

A multipotenciális olyan valaki, akinek több érdeklődése és kreatív törekvése van. Egy nyelvtörő kimondani. Talán segít, ha három részre bontod: multi-potenciál-is. De használhatsz más kifejezéseket is, amik ugyanezt jelentik, mint a polihisztor, a reneszánsz ember. Ugyanis, a reneszánsz korszakban, azt tartották az ideálisnak, ha valaki több tudományban jártas. Barbara Sher úgy utal ránk mint “szkennerek”.

Van aki teljesen eltéved, és egy szörnyű csapásnak érzi, vagy valami olyan érzés keríti hatalmába, hogy nem találja a helyét. Nem elég jó ahhoz, ami épp foglalkoztatja.
Viszont ha mélyebbre ásunk, rájövünk, hogy borzasztó sok erősséged van.

Dribbble

3 szuperképesség ha multipotenciális vagy!

Emilie Wapnick szerint sok előny származhat abból, ha valaki multipotenciális. Egyrészt azáltal, hogy különböző területeket, tudományágakat, szakmákat, érdeklődési köröket egyesít magában, az ötletek és egyedi megoldások új kombinációját hozza létre. Képességeiket és tapasztalataikat ötvözve innovatív produktumokat hoznak létre.

A második multipotenciális szuperképesség a gyors tanulás képessége. Hiszen mikor egy új érdeklődési kört találnak maguknak, mindent jól megfigyelnek, és azonnal szakértőjévé szeretnének válni. Egy ismeretlen dolog elsajátításába való belekezdés nem új számukra, így hatékonyabban megy nekik, mint másoknak. Ez azzal jár, hogy nem tartanak attól, hogy kilépjenek a komfortzónájukból, és kevésbé félnek új dolgokat kipróbálni. Ráadásul sok képesség átvihető a különböző tudományágak között, így a korábban elsajátított kompetenciákkal gazdagítják az új területeket.

A multipotenciális ember harmadik szuperképessége az alkalmazkodóképesség: képes azzá válni egy adott szituációban, akire éppen szükség van, az ügyfél igényeihez igazodva képes különböző “szerepeket” felvenni.

Ha az én példámat vesszük; webdizájner, arculattervező vagyok, kreatív törtető, emellett online marketinges, a fotózás szerelmese, szövegíró,  néha stylist, és nem szeretném kihagyni, hogy van, hogy úgy érzem magam, mint Carrie Bradshaw. 🙂

Magadra ismertél???
Ha igen, kiváncsi vagyok a Te felsorolásodra is! 🙂

Inspiráló videó a témával kapcsolatban: